درباره کتاب :
کتاب «قاموس قرآن» تألیف سید علی اکبر قرشی است و به نوعی، فرهنگ واژه های قرآن محسوب می شود. مىتوان گفت این کتاب در تبیین و تفسیر واژگان قرآن کریم به لحاظ گزیده گویى و بیان روان و استوار، اکنون از مراجع و منابع قرآن پژوهى در ایران تلقى شده است.
«قاموس» راهنماى کلمات قرآنى است که بر اساس حروف الفبایى تنظیم شده، در آن رجوع به اصل و ریشه لغوى کلمات قرآنى، لازم است، از« ابّ» شروع و به «یوم» (یومئذ) ختم مىگردد. در این معجم علاوه بر شماره سوره و آیه، حروف مکمّل هر کلمه و دفعات تکرار آن نیز ذکر شده است.
مؤلف در مقدمه مختصر خود بر کتاب مىنویسد: «این کتاب تنها درباره لغات قرآن نیست بلکه گذشته از آن در نوبه خود یک کتاب تفسیر و اگر اغراق نباشد یک دایره المعارف قرآن است. در هر ماده که تشخیص داده شده، آیاتى چند نقل و تفسیر شده است، نقل روایات، شأن نزول و اشاره به بعضى از قضایا و نقل اقوال بزرگان از آن جمله است. به احوال و قضایاى انبیاء از دیدگاه قرآن، نظر شده و نسبت به اقتضاى حال در اکثر موارد به تفصیل سخن گفته شده است. ذیل بعضى از کلمات امثال: آدم، اجل، ارض، بحر، جن، عرش و… بطور مفصل بحث شده است.»
مؤلف معتقد است کلمات قرآن با حذف مکررات و مشتقات حدود ۱۸۶۰ کلمه است، در این کتاب همه کلمات فوق یکى یکى بررسى شده است. ایشان در توضیح برخى کلمات به معنى لغوى اکتفا ننموده و براى بسیارى از کلمات، تفاسیر و توضیحات لغوى، ادبى، علمى، اجتماعى و تاریخى ذکر نموده است. این توضیحات تقریبا براى تمام اعلام قرآن آورده شده است، و به ترتیب به پارهاى از موضوعات قرآن پژوهى نیز پرداخته است. شیوه نقد را در معانى لغوى، مباحث علمى و دیگر قسمتها نیز، پیشى گرفته و با استدلال مطالب خود را مطرح مىنماید، مانند ماده «ابّ» و «ابد» و یا بحث علمى ماده «بحر».
برای دانلود روی شماره های زیر کلیک کنید
- دانلود جلد اول
- دانلود جلد دوم
- دانلود جلد سوم
- دانلود جلد چهارم
- دانلود جلد پنجم
- دانلود جلد ششم
- دانلود جلد هفتم
- بوکیها دات کام